DEZINFEKCIJA je postupak kojim se smanjuje broj patogenih mirkoorganizama čime se isti eliminišu do nivoa koji smatramo zdravstveno sigurnim. Primenom antiseptičkih postupaka stručna ekipa AVENIJE u tu svrhu koristi savremena dezinfekciona sredstva.

PRIMENA DEZINFEKCIJE

  • U zavisnosti od mesta i vremena primene, dezinfekcija može biti:

      • preventivna dezinfekcija je najčešći vid dezinfekcije i  svakodnevno se primenjuje u zdravstvenim, prehrambenim, obrazovnim organizacijama, sredstvima javnog prevoza.
      • tekuća dezinfekcija se sporovodi u slučajevima pojave bolesti ljudi ili životinja. Predstavlja ciljanu dezinfekciju, i sporovodi se sve vreme trajanja bolesti.
      • završna dezinfekcija se sprovodi nakon prestanka bolesti.

SPROVOĐENJE DEZINFEKCIJE

    • Dezinfekciju je neophodno redovno sprovoditi u objektima ili prostorima:
    • bolnice i ostale zdravstvene ustanove
    • ustanove za pripremanje hrane (kuhinje, restorani)
    • ustanove za proizvodnju namirnica – proizvodne linije u industriji
    • garderobe
    • sanitarni čvorovi
    • vozila za prevoz prehrambenih namirnica
    • vozila javnog prevoza
    • klimatizacijske komore i ventilacijski kanali